Forum BMW3ER Strona Główna
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Współpraca z forum: bmw3er@bmw3er.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
INSTALACJA INPY pod W7
Autor Wiadomość
ikarus 
All Summer Long



BMW: e53 iA
Imię: Marek
Silnik: m54b30
Nadwozie: Compact
Pomógł: 128 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 6671
Skąd: JPS UĆ
Wysłany: 28-05-13, 14:33   INSTALACJA INPY pod W7

No więc od początku - montujemy obraz płyty pod Daemon Tools.



Zwykle pojawi się komunikat, że INPA nie jest kompatybilna z Windows 7, na szczęście Windows 7 (od wersji Professional w górę z tego co się orientuję) oferuje uruchamianie programów w trybie zgodności z poprzednimi wersjami systemów.



System sam może zaproponować odpowiedni tryb zgodności, ale gdyby się tak nie stało, to trzeba wejść przez Komputer >> CD-ROM i odnaleźć plik startowy i ustawić mu odpowiedni tryb zgodności. Plik setup.exe znajduje się w katalogu Programminstallation.



Dalej już postępujemy zgodnie z instrukcjami i krok po kroku przechodzimy przez całą instalację.









Najlepiej zaakceptować domyślne ścieżki do katalogów, żeby uniknąć potem problemów z odnajdywaniem odpowiednich plików.











Najlepiej odznaczyć opcję backupowania, bo i tak jak instalujemy za pierwszym razem nie mamy czego backupować.





Wybieramy rodzaj interfejsu - STD:OBD w przypadku interfejsu USB.



Zaznaczamy checkbox USB.





I rozpoczynamy w końcu instalację.
Po zainstalowaniu dobrze jest jeszcze odpalić aktualizacje, które też znajdują sie na płycie INPA w folderze Referenz\INSTALL, plik Instprog.exe



I postępujemy zgodnie z instrukcjami.











Zaznaczamy wszystkie opcje aktualizacji.









I to wszystko, mamy poprawnie zainstalowany INPA :) )
Interfejs tez musi byc zainstalowany na pocie COM 1 mozna to sprawdzic w menadzerze urządzeń w zakładce PORTY COM i LPT jako USB serial port COM xx
_________________


NIE POMAGAM NA PW-Załóż temat i czekaj


 
 
pp100 


BMW: e46
Imię: Piotrek
Silnik: m54 b22
Nadwozie: Touring
Dołączył: 05 Wrz 2010
Posty: 253
Skąd: Czę100chowa
Wysłany: 28-05-13, 15:39   

Dziękować :piwo:
_________________
No BMW... No Fun...
 
 
 
Patrykcbr91 


BMW: E46 323Ci Coupe
Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 98
Skąd: lubelskie
Wysłany: 10-01-14, 10:10   

u mnie problem również rozwiązany :)

dzięki :] :7:
 
 
 
Jacek323i 



BMW: E36 323i
Imię: Jacek
Silnik: M52B25
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 2 razy
Wiek: 36
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 812
Skąd: Toruń
Wysłany: 30-01-14, 21:23   

Jest Panowie jakies spolszczenie ?
_________________

 
 
Patrykcbr91 


BMW: E46 323Ci Coupe
Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 98
Skąd: lubelskie
Wysłany: 12-09-14, 08:59   

Trochę odgrzewam kotleta, ale nie bez powodu. Tak jak napisałem wyżej jakiś czas temu udało się to uruchomić, po przerwie w użytowaniu - po tej zimie, podłączam kabel i odpalam inpę i nie działają kontrolki (2x OFF)... Inpa jest zainstalowana tak jak instrukcja w pierwszym poście. Kabel jest w menadżerze urządzeń ale nie w portach tylko innych urządzeniach. Po próbie aktualizacji sterowników żadnych nie wykrywa. Po podaniu lokalizacji do folderu instalacyjnego inpy zaintaluje się kabel ale pod całkiem inną nazwą niż ten serial cable i też nie działa. Wcześniej po uruchomieniu inpy było battery ON, po przekręceniu kluczyka na zapłon było ignition ON, teraz nie ma nic i nie da się odczytać błędów bo wyskakują errory.

ta ścieżka jest ze zmiennych środowiskowych z "patch" : C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Windows Live;%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem;c:\ediabas\bin .
Zainstalowałem nawet od nowa windowsa żeby być pewnym że to nie wina burdelu w kompie, ale jednak nie.

http://ifotos.pl/zobacz/MUpng_eaaesxq.png/ <zdjęcie przed zaintalowaniem sterowników z folderu inpy.

http://ifotos.pl/zobacz/po-intala_eaaesnr.png/ <zdjęcie po zaintalowaniu sterowników.


Ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie mojego problema ?
 
 
 
Patrykcbr91 


BMW: E46 323Ci Coupe
Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 98
Skąd: lubelskie
Wysłany: 16-09-14, 11:51   

Rozwiązałem swój problem. Piszę jak by ktoś kiedyś miał podobny.

Instalacja kabla USB (OBD):

prawy przycisk myszy na serial cable>aktualizuj oprogramowanie sterownika> ręczne wyszukanie plików> foldery(EC-APPS i Ediabas)- z zainstalowanej inpy kilka razy aż w portach pojawi się " BMW USB OBD Port", a w kontrolerach magistrali szeregowej: "BMW USB OBD Serial Converter".
Po pojawieniu się BMW USB OBD Port w portach> prawy właściwości> ustawienia portu>zaawansowane> numer portu com (wybieramy nr portu com taki jak wybraliśmy podczas instalcji inpy)> received(bytes):1024 i Transmit(bytes): 1024 i dajemy okeja i okeja. Powinno być ok.

aha i kontrolki w inpie zapalają się dopiero po przekręceniu kluczyka na zapłon (od razu 2) bez przekręcenia kluczyka obydwie są off
Pozdro
 
 
 
grzesiek2304 


BMW: e36 325
Imię: grzesiek
Silnik: m50 b25
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 18 razy
Wiek: 32
Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 282
Skąd: głogów zDolnyśląsk
Wysłany: 06-11-14, 22:29   

Patrykcbr91 napisał/a:
Rozwiązałem swój problem. Piszę jak by ktoś kiedyś miał podobny.

Instalacja kabla USB (OBD):

prawy przycisk myszy na serial cable>aktualizuj oprogramowanie sterownika> ręczne wyszukanie plików> foldery(EC-APPS i Ediabas)- z zainstalowanej inpy kilka razy aż w portach pojawi się " BMW USB OBD Port", a w kontrolerach magistrali szeregowej: "BMW USB OBD Serial Converter".
Po pojawieniu się BMW USB OBD Port w portach> prawy właściwości> ustawienia portu>zaawansowane> numer portu com (wybieramy nr portu com taki jak wybraliśmy podczas instalcji inpy)> received(bytes):1024 i Transmit(bytes): 1024 i dajemy okeja i okeja. Powinno być ok.

aha i kontrolki w inpie zapalają się dopiero po przekręceniu kluczyka na zapłon (od razu 2) bez przekręcenia kluczyka obydwie są off

to standard w przypadku kabla usb
_________________
SPRZEDAM INTERFEJSY ADS DO DIAGNOSTYKI BMW POD INPA, DIS
E30 E31 E32 E34 E36 E38 E39 E46

www.bmwads.ugu.pl
 
 
Breyton 


BMW: E46
Imię: Łukasz
Silnik: 2.0d M47
Nadwozie: Touring
Pomógł: 1 raz
Wiek: 34
Dołączył: 21 Lis 2014
Posty: 12
Skąd: Iwonicz Zdrój
Wysłany: 10-01-15, 14:03   

Wybaczcie, że ogrzewam kotleta ale muszę o to dopytać bo już opadam z sił.
Patrykcbr91 napisał/a:
aha i kontrolki w inpie zapalają się dopiero po przekręceniu kluczyka na zapłon (od razu 2) bez przekręcenia kluczyka obydwie są off

czyli Bateria jest cały czas OFF dopóki nie podłączę się do samochodu?
We wszystkich opisach jakie znalazłem na forach Bateria jest ON. U mnie jest OFF po podłączeniu kabla do laptopa, jedynie migają dwie czarne kropki w lewym górnym rogu w Inpa.
Sterowników chyba z 50 już instalowałem do kabla i ciągle Bateria OFF.
Patrykcbr91, pociesz mnie i napisz że tak ma być. Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzić tego w aucie
 
 
cziken786 


BMW: E36
Imię: Jakub
Silnik: 2,0
Nadwozie: Sedan
Dołączył: 24 Lut 2015
Posty: 21
Skąd: Gorzów Wlkp
Wysłany: 06-03-15, 22:09   

Witam serdecznie mam problem ponieważ ostatnio zakupiłem przewód do diagnostyki i impe zainstalowałem i w instrukcji było żeby po zainstalowaniu zobaczyć coś tam i nie może być żadnego błędu a u mnie jest wie ktoś może co z tym zrobić bo ja już nie mam pomysłu proszę o pomoc
link do zdj:
http://scr.hu/4tdq/9ugc3

 
 
Patrykcbr91 


BMW: E46 323Ci Coupe
Dołączył: 13 Lut 2013
Posty: 98
Skąd: lubelskie
Wysłany: 25-03-15, 22:56   

Breyton napisał/a:
Wybaczcie, że ogrzewam kotleta ale muszę o to dopytać bo już opadam z sił.
Patrykcbr91 napisał/a:
aha i kontrolki w inpie zapalają się dopiero po przekręceniu kluczyka na zapłon (od razu 2) bez przekręcenia kluczyka obydwie są off

czyli Bateria jest cały czas OFF dopóki nie podłączę się do samochodu?
We wszystkich opisach jakie znalazłem na forach Bateria jest ON. U mnie jest OFF po podłączeniu kabla do laptopa, jedynie migają dwie czarne kropki w lewym górnym rogu w Inpa.
Sterowników chyba z 50 już instalowałem do kabla i ciągle Bateria OFF.
Patrykcbr91, pociesz mnie i napisz że tak ma być. Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzić tego w aucie


Tak jak pisałem, do póki kabel miałem podłączony do laptopa to było 2x off, potem podłączony do samochodu ale bez przekręconego kluczyka też było 2x off. A po przekręceniu kluczyka od razu zapalały się 2 kontrolki na ON.
Przy poprzedniej instalacji w tamtym roku działała pierwsza kontrolka battery od razu jak podłączyłem kabel.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum www.bmw3er.pl powered @ 18.01.2008
Kontakt: bmw3er@bmw3er.pl
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 14