Forum BMW3ER Strona Główna
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Współpraca z forum: bmw3er@bmw3er.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: ikarus
15-10-13, 09:19
[EXX] Port COM1 na karcie PCMCIA->RS232 dla interfejsu AD
Autor Wiadomość
kkkkamil26 



BMW: E36 320i 1997
Imię: Kamil
Silnik: M52B20
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 234
Skąd: Olesin/ok. Warszawy
Wysłany: 15-10-13, 00:02   [EXX] Port COM1 na karcie PCMCIA->RS232 dla interfejsu AD

W internecie krąży opinia, że interfejs BMW ADS może działać tylko i wyłącznie na fizycznym porcie COM1 lub na drogich kartach PCMCIA->RS232 SILICOM lub ARAGOSY. Poniższa instrukcja pokazuje że jest to mit. Oczywiście przejściówki USB->RS232 odpadają, ponieważ nie instalują się jako "pełnoprawny" port szeregowy tylko jako wirtualny.

Test został wykonany na laptopie Dell Inspirion 6000, Windows Xp 32bit, SP3 oraz karcie PCMCIA->RS232 o oznaczeniu AK41.
Koszt na popularnym polskim portalu aukcyjnym ok 30 zł.
Testowałem na BMW E36 1997. Udało mi się połączyć ze wszystkimi dostępnymi modułami w aucie. Niestety nie wiem jak karta będzie zachowywała się ze starszymi BMW,gdyż nie miałem takiego auta do sprawdzenia.

(wybierając kartę do poprawnego działania kierowałem się tym, że instaluje się jako "pełnoprawny" port szeregowy COM oraz, że posiada wbudowany układ UART 16C550).
Karta sprawdziła się idealnie.





Pobieramy sterowniki, które znajdują się tu: http://www.interfejsads.ugu.pl/pcmciars232ak41.zip
(niestety oryginalne sterowniki, które otrzymałem na płycie wraz z kartą nie nadają się)

Aby rozpocząć instalację portu RS232 musimy mieć zainstalowany
pakiet EDIABAS (INPA, NCS EXPERT, WinKFP itp.)
Wkładamy kartę do laptopa.
Pojawi nam się kreator znajdowania sprzętu [PCI_COM].
(jeśli pojawi się w pierwszej kolejności [PCI_LPT] to również instalujemy w ten sam sposób,
jeśli tego nie zrobimy to przy każdym uruchomieniu komputera będzie się otwierał kreator
znajdowania sprzętu)

1. Wybieramy jak na poniższym obrazku i klikamy "Dalej"




2. Zaznaczamy -"Wyszukaj najlepszy sterownik w tych lokalizacjach"
-"Uwzględnij tę lokalizację w wyszukiwaniu"
Klikamy przeglądaj i podajemy ścieżkę dostępu do naszego sterownika:
.../pcmcia_rs232 ak41/WinXP_Server 2003, klikamy ok.




3. Klikamy "Mimo to kontynuuj"




4. Mamy już zainstalowaną kartę. Klikamy "Zakończ"




5. Otwieramy "Menadżer urządzeń" w panelu sterowania i sprawdzamy czy jest widoczny
nasz port COM.




6. Jeśli mamy PCI_COM inny niż COM1 to klikamy na niego prawym przyciskiem myszy i
wybieramy "Właściwości". Następnie "Ustawienia portu" i "Zaawansowane".
Ustawiamy wszystko tak jak na poniższym obrazku i klikamy : "Ok".




Już powinniśmy mieć COM1.




7. Następnie wybieramy zakładkę "Zasoby"
i sprawdzamy jaki został przydzielony Zakres We/Wy.
Jeśli jest "03F8-03FF" to mamy już wszystko gotowe.
Jeśli jeżeli zakres jest inny to musimy zmodyfikować sterownik ADS,
pomoże nam w tym program AdsPort.exe.
Notujemy pierwsze 4 znaki Zakresu We/Wy, w moim przypadku było to: "FEF8"




8. Uruchamiamy program AdsPort.exe (pobieramy stąd: klik ) i klikamy Backup.




9.W "Step 2" wybieramy COM1, w pole "at address" wpisujemy wcześniej zanotowane
4 pierwsze znaki Zakresu We/Wy, w moim przypadku było to: "FEF8"
Klikamy "Patch!".




10. Naszym oczom ukazuje się okno.
Klikamy OK.




Możemy się cieszyć z działającego Pakietu Ediabas na karcie PCMCIA->RS232.

Powyższy sposób można wykorzystać do innych kart PCMCIA->RS232. Ważne, aby były na układzie UART 16C550 i instalowały się jako "pełnoprawny" port COM.

Uwaga!!! Ja ten sposób testowałem na E36 z silnikiem M52 z 1997 roku.
Nie wiem jak tak konfiguracja będzie działała na starszych autach.
_________________
Sprzedam interfejsy diagnostyczne ADS, OBD i K+DCAN.
BMW E30, E31, E32, E34, E36, E38, E39, E46, E60, E90
http://www.interfejsads.ugu.pl
Ostatnio zmieniony przez kkkkamil26 20-01-14, 18:28, w całości zmieniany 7 razy  
 
 
 
ikarus 
All Summer Long



BMW: e53 iA
Imię: Marek
Silnik: m54b30
Nadwozie: Compact
Pomógł: 128 razy
Wiek: 40
Dołączył: 15 Maj 2008
Posty: 6671
Skąd: JPS UĆ
Wysłany: 15-10-13, 09:18   

Swietna instrukcja... Rozumiem,ze pakiet ediabas instalujemy jak ADS a nie OBD i nie zaznaczamy USB?
_________________


NIE POMAGAM NA PW-Załóż temat i czekaj


 
 
kkkkamil26 



BMW: E36 320i 1997
Imię: Kamil
Silnik: M52B20
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 234
Skąd: Olesin/ok. Warszawy
Wysłany: 15-10-13, 11:12   

Dokładnie podczas instalacji pakietu Ediabas (INPA itp) wybieramy ADS.
Jak będę miał chwilę to zrobię dokładny opis instalacji pakietu Ediabas dla ADS.
Zrzuty już mam. Muszę tylko obrobić i ułożyć opis.
_________________
Sprzedam interfejsy diagnostyczne ADS, OBD i K+DCAN.
BMW E30, E31, E32, E34, E36, E38, E39, E46, E60, E90
http://www.interfejsads.ugu.pl
 
 
 
x_e_o_n 



BMW: E60 530i SMG
Imię: Mariusz
Silnik: N53B30
Pomógł: 81 razy
Wiek: 38
Dołączył: 01 Lip 2008
Posty: 2521
Skąd: K/R/A/K/O/W
Wysłany: 16-10-13, 07:54   

szkoda ze GT1 nie dziala na tym :(
_________________
ZAPRASZAM !!


 
 
rekda2 
Nowy User - Witamy ;)

BMW: 320i
Imię: Darek
Silnik: M52
Nadwozie: Sedan
Wiek: 37
Dołączył: 16 Cze 2012
Posty: 8
Skąd: www
Wysłany: 06-08-14, 13:27   usb- conwenter pcmcia- karta pcmcia z wejsciem na rs232

usb- conwenter pcmcia- karta pcmcia z wejsciem na rs232, czy to bedzie dzialac? czy ktis moze wytlumaczyc co instalacje jako urzadzenie wirtualne a w pelniprawny port com?
 
 
kkkkamil26 



BMW: E36 320i 1997
Imię: Kamil
Silnik: M52B20
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 234
Skąd: Olesin/ok. Warszawy
Wysłany: 06-08-14, 16:14   

Żaden adapter USB->RS232 nie będzie działał jako pełnoprawny port com. Te adaptery są w stanie działać tylko jako wirtualny port com (brak zakładki "zasoby" w właściwościach portu com w menadżerze urządzeń).

Interfejs ads jest w stanie pracować tylko i wyłącznie na porcie com, który ma przydzielone zasoby. Oryginalnie zakres We/Wy: "03F8-03FF", po edycji programem ADSport.exe może działać w innych zakresach.

Karty PCMCIA lub EXPRESSCARD są w stanie działać jako pełnoprawny port com. Przy kupnie trzeba zwrócić uwagę czy faktycznie będą działały jako fizyczny port com, gdyż niektóre potrafią działać jako wirtualny.

Jak nie masz w lapku fizycznego coma i chcesz mieć adsa to pozostała Ci tylko opcja tak jak w tym temacie. Od adapterach USB->RS232 zapomnij. Trzymaj się tego co napisałem w tym temacie (dla EXPRESSCARD w tym: http://www.bmw3er.pl/viewtopic.php?t=34881). Kup to co testowałem i powinno być ok.

A i pamiętaj, że sterownik ADS działa tylko na 32 bitowym systemie operacyjnym, najlepiej XP.
_________________
Sprzedam interfejsy diagnostyczne ADS, OBD i K+DCAN.
BMW E30, E31, E32, E34, E36, E38, E39, E46, E60, E90
http://www.interfejsads.ugu.pl
 
 
 
rekda2 
Nowy User - Witamy ;)

BMW: 320i
Imię: Darek
Silnik: M52
Nadwozie: Sedan
Wiek: 37
Dołączył: 16 Cze 2012
Posty: 8
Skąd: www
Wysłany: 06-08-14, 18:07   

Nie zadawal bym tego pytania kolejny raz, ale nie umiem zniesc tego ze w moim lapku nie mam ani pcmcia ani expresscard ani rs232 za to mam SD usb 3.0 i hdmi.... .
 
 
kkkkamil26 



BMW: E36 320i 1997
Imię: Kamil
Silnik: M52B20
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 234
Skąd: Olesin/ok. Warszawy
Wysłany: 06-08-14, 18:12   

Na to niestety nic Ci nie poradzę.
Zakup jakiegoś starszego lapka z fizycznym rs232 i problem się rozwiąże.
Polecam Dell D630. Za 400-500 zł już go kupisz.
_________________
Sprzedam interfejsy diagnostyczne ADS, OBD i K+DCAN.
BMW E30, E31, E32, E34, E36, E38, E39, E46, E60, E90
http://www.interfejsads.ugu.pl
 
 
 
bidżej 



BMW: E36 320i
Imię: Bartek
Silnik: M52B20
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Wrz 2014
Posty: 181
Skąd: Augsburg
Wysłany: 21-09-14, 19:13   

jest dobry konwerter USB/RS232 firmy Moxa, nazywa się UPort 1110. zasuwa zawsze i wszędzie, ból jest tylko taki, że kosztuje 170 zyko. sam mam, sprawdzałem, działa.

na 100% zawsze działa też Korenix JetCon 2204 (1xUSB/4xRS232), ale to trochę przerost formy nad treścią i kosztuje ponad 3 stówki. ten też sprawdzałem i działa bez problemu.

także opowieści z cyklu "nigdy USB/COM" można włożyć między bajki, jest tylko kwestia pieniędzy...
_________________
moja Zdzira E36

 
 
kkkkamil26 



BMW: E36 320i 1997
Imię: Kamil
Silnik: M52B20
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 234
Skąd: Olesin/ok. Warszawy
Wysłany: 21-09-14, 20:25   

Nie spotkałem się jeszcze z przejściówką usb->RS232 taką, aby działała jako fizyczny port com. W opisie tej UPort 1110 nie ma żadnej wzmianki, aby działała jako fizyczny port com.

Pokaż screen zakładki zasoby w właściwościach portu com w menadżerze urządzeń to uwierzę, że tak jest. Próbowałeś to na ADSie z BMW czy innym urządzeniu?
_________________
Sprzedam interfejsy diagnostyczne ADS, OBD i K+DCAN.
BMW E30, E31, E32, E34, E36, E38, E39, E46, E60, E90
http://www.interfejsads.ugu.pl
 
 
 
bidżej 



BMW: E36 320i
Imię: Bartek
Silnik: M52B20
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Wrz 2014
Posty: 181
Skąd: Augsburg
Wysłany: 21-09-14, 21:08   

nie widzę takiej zakładki we właściwościach, mam tylko Ogólne, Port Settings, Sterownik i Szczegóły. być może nie występuje jako fizyczny COM, ale jakby nie było, przez UPorta łączę się Carsoftem przez interfejs Viakena z moją E36 1995r. bez żadnego problemu. to samo z JetConem.
w instrukcji interfejsu też pisali, że nie pójdzie przez żadne konwertery, a jednak. z UPortem i JetConem łączą się też urządzenia takie jak stare kontrolery maszyn, z czego zdarza mi się korzystać w pracy i jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby nie poszło - a konwerterki za 30-50zł nie dawały rady.

chętnie przetestuję UPorta na innym interfejsie, jeśli ktoś ma.
_________________
moja Zdzira E36

 
 
kkkkamil26 



BMW: E36 320i 1997
Imię: Kamil
Silnik: M52B20
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 234
Skąd: Olesin/ok. Warszawy
Wysłany: 22-09-14, 06:27   

Tzn, ze port jest wirtualny a nie pelnoprawny i nie uruchomisz na tej przejsciowce adsa.
Sterownik ads jest tak skonstruowany w oryginale, że działa tylko w zakresie wejść/wyjść 03F8-03FF a po edycji programem adsport również w innych. Jak nie masz przydzielonych zasobów to nie uruchomisz adsa.
Zzłożyłem już wiele fejsow ads do bmw i wiem co pisze.
_________________
Sprzedam interfejsy diagnostyczne ADS, OBD i K+DCAN.
BMW E30, E31, E32, E34, E36, E38, E39, E46, E60, E90
http://www.interfejsads.ugu.pl
 
 
 
grzesiek2304 


BMW: e36 325
Imię: grzesiek
Silnik: m50 b25
Nadwozie: Sedan
Pomógł: 18 razy
Wiek: 32
Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 282
Skąd: głogów zDolnyśląsk
Wysłany: 06-11-14, 22:27   

bidżej napisał/a:

także opowieści z cyklu "nigdy USB/COM" można włożyć między bajki, jest tylko kwestia pieniędzy...

nie w przypadku ADS, tu usb nie da rady, ediabas odwołuję się bezpośrednio do adresu portu com1, póki co nikomu na świecie nie udało się tego ominąć, do pewnego czasu nawet pcmcia nie wchodziło w grę, ale jakiś czech napisał do tego program o którym mowa w tym temacie i udało mu się odpalić ads na pcmcia
_________________
SPRZEDAM INTERFEJSY ADS DO DIAGNOSTYKI BMW POD INPA, DIS
E30 E31 E32 E34 E36 E38 E39 E46

www.bmwads.ugu.pl
 
 
adri4n 



BMW: jak narazie w marzeniach e36 318is Coupe ;)
Silnik: M52B20
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 11 razy
Wiek: 28
Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 686
Skąd: Konin
Wysłany: 21-10-15, 18:53   

Witam. mam pytanie do znawców. co to może być za błąd? i czym on może być spowodowany?









będę wdzięczny za wszelakie wskazówki.
_________________
marzenia jednak się spełniają :) miało być 1.8IS jest 2.0 :) beautifull ;)
 
 
adri4n 



BMW: jak narazie w marzeniach e36 318is Coupe ;)
Silnik: M52B20
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 11 razy
Wiek: 28
Dołączył: 09 Cze 2009
Posty: 686
Skąd: Konin
Wysłany: 21-10-15, 18:55   

Witam. mam pytanie do znawców. co to może być za błąd? i czym on może być spowodowany?









będę wdzięczny za wszelakie wskazówki.
_________________
marzenia jednak się spełniają :) miało być 1.8IS jest 2.0 :) beautifull ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum www.bmw3er.pl powered @ 18.01.2008
Kontakt: bmw3er@bmw3er.pl
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 14