Forum BMW3ER Strona Główna
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Współpraca z forum: bmw3er@bmw3er.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
iBus BMW E36
Autor Wiadomość
Gover 



BMW: e36
Imię: Krzysztof
Silnik: m52b25
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 13 razy
Wiek: 20
Dołączył: 21 Paź 2013
Posty: 132
Skąd: Szczytno
Wysłany: 07-03-17, 23:22   iBus BMW E36

Witam, walczę obecnie z wstawieniem kierownicy "serducho" z multifunkcją do e36. Oryginalnie w kostce od radia nie posiadam pinu nr 7. Poprowadzenie przewodu od tego pinu do multifunkcji nic nie dało, gdyż trzeba podłączyć się także do sygnału ibus w instalacji samochodu. Problem polega na tym, że sygnału ibus w instalacji znaleźć nie mogę ;) W radiu go nie było, zmieniarki nie posiadam, no brak mi już pomysłów, gdzie go szukać. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i wie, gdzie sygnał ten się znajduje? E36 coupe ze stycznia 96 roku. Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
_________________
Nie dziękuj, kliknij pomógł :ok:
 
 
 
Przemek23zip 



BMW: E36 323 & 328
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 06 Cze 2010
Posty: 192
Skąd: Żary
Wysłany: 07-03-17, 23:57   

Jakie posiadasz obecnie radio w swoim aucie? Czy radio w ogóle obsługuje sterowanie z kierownicy?
Nie każde ori radio obsługuje Ibus i nie w każdym jest to pin 7. Ibus nie występował fabrycznie w E36 podobnie jak kierownica z multi.
 
 
Gover 



BMW: e36
Imię: Krzysztof
Silnik: m52b25
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 13 razy
Wiek: 20
Dołączył: 21 Paź 2013
Posty: 132
Skąd: Szczytno
Wysłany: 08-03-17, 00:12   

Przemek23zip napisał/a:
Jakie posiadasz obecnie radio w swoim aucie? Czy radio w ogóle obsługuje sterowanie z kierownicy?
Nie każde ori radio obsługuje Ibus i nie w każdym jest to pin 7. Ibus nie występował fabrycznie w E36 podobnie jak kierownica z multi.


Długo już kombinuję z tym multi, radio mam Alpine z adapterem programowanym na zamówienie. Najpierw obstawiałem, że zestaw ten nie działa z winy multifunkcji, dlatego kupiłem oryginalne radio obsługujące multifunkcje, które także nie działało. Na próbę zrobiłem adapter, dzięki któremu podłączyłem moje radio, adapter i przyciski od multi do e46. Tam także nie działało, gdy sygnał z przycisków był podłączony bezpośrednio do radia/adaptera. Dopiero po podłączeniu do radia i multifunkcji sygnału ibus z fabrycznej wiązki z e46 sterowanie działało, stąd wiem, że wszystko musi działać po podłączeniu całego zestawu do sygnału ibus w samochodzie. Szukałem w Internecie schematów z podłączeniem radia, gdyż wersję z oryginalnym hifi sygnał ibus w pinie nr 7 występuje. Znalazłem także na anglojęzycznym forum informację, że każde e36 z 96 roku posiada już ibus, chociaż nie mogę tego potwierdzić. Dlatego piszę tu, bo może ktoś wie, czym jeszcze steruje ibus, pod co mogę się podłączyć. Pozdro

Edit: dodam jeszcze, że instalacja hifi, którą wstawiłem, posiada przewód od ibusa, tylko niestety od strony samochodu we wtyczce pod kierownicą brakuje do niego pinu.
_________________
Nie dziękuj, kliknij pomógł :ok:
  
 
 
 
marcars 


BMW: E36 M43 B18
Silnik: 1.8i
Nadwozie: Touring
Dołączył: 19 Wrz 2012
Posty: 18
Skąd: Wrocław/Neuss
Wysłany: 15-03-17, 14:59   

i co udało ci się coś wywalczyć z tym multi? Też z tym walczę. U mnie jest kabel w pinie 7 (żółty) fabrycznie w wiazce Radia (1998) Ja mam u siebie radio Pioneer X580BT i kupilem do tego specjalny adapter zeby multifunkcja z kierownicy dzialala. Lecz zero reakcji na przciski.
_________________

 
 
 
Q-bak 


Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 20
Skąd: Pomorze
Wysłany: 15-03-17, 16:03   

No ale rozumiem że zasilanie też poprowadziliście odpowiednio do multi ? Ja iBus znalazłem pod kierownicą, jeśli dobrze kojarze to był to cały żółty kabel. Na pewno jak postudiujesz schematy to w końcu go znajdziesz.
 
 
Gover 



BMW: e36
Imię: Krzysztof
Silnik: m52b25
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 13 razy
Wiek: 20
Dołączył: 21 Paź 2013
Posty: 132
Skąd: Szczytno
  Wysłany: 15-03-17, 17:35   

Marcas możesz na próbę podłączyć przewód od tempomatu z przewodem od ibusa i do tego dopiero adapter, u mnie w takiej sytuacji adapter działa, lecz nie działa do końca tak, jak powinien. Może da się oszukać adapter dając jakieś konkretne napięcie na szyne ibus.

Q-bak znalazłeś ibus pod kierownicą? Jesteś pewien, że mówisz o e36? Z schematów i kilku sprawdzonych już e36 wiem, że przewód w pinie nr 7 kostki radia idzie pod kierownicę i tam się kończy nie podłączony do niczego. Wiem też, że radio do e36 obsługujące multifunkcje działa podłączone bezpośrednio do kierownicy, więc pewnie żadne e36 ibusa nie posiada.


Jest za to filmik na youtube filmik, na którym gościu pokazuje działające multi z radiem alpine w e36, czyli się da. Może ktoś podejmie się stworzenia takiego adaptera specjalnie do e36? Mój nie działający bez szyny ibus z samochodu jest firmy connect 2.

_________________
Nie dziękuj, kliknij pomógł :ok:
  
 
 
 
Q-bak 


Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 20
Skąd: Pomorze
Wysłany: 21-03-17, 16:56   

Gover napisał/a:
Marcas możesz na próbę podłączyć przewód od tempomatu z przewodem od ibusa i do tego dopiero adapter, u mnie w takiej sytuacji adapter działa, lecz nie działa do końca tak, jak powinien. Może da się oszukać adapter dając jakieś konkretne napięcie na szyne ibus.

Q-bak znalazłeś ibus pod kierownicą? Jesteś pewien, że mówisz o e36? Z schematów i kilku sprawdzonych już e36 wiem, że przewód w pinie nr 7 kostki radia idzie pod kierownicę i tam się kończy nie podłączony do niczego. Wiem też, że radio do e36 obsługujące multifunkcje działa podłączone bezpośrednio do kierownicy, więc pewnie żadne e36 ibusa nie posiada.


Jest za to filmik na youtube filmik, na którym gościu pokazuje działające multi z radiem alpine w e36, czyli się da. Może ktoś podejmie się stworzenia takiego adaptera specjalnie do e36? Mój nie działający bez szyny ibus z samochodu jest firmy connect 2.

Obrazek


No jestem pewien bo podlaczalem w swojej e36 ostatnio multi :p zasilanie po stacyjce i multi do ibusa. Szukalem tak ze z pinu numer 7 w radiu szukalem pod kierownica kabla, ktore jak zewre na czujniku to bedzie obwod. Byl taki jeden (czyli jeden miernik w pin, jeden pod kierownice) i zapikalo ze jest obwod. Tam sie wpialem z multi i dziala. Pamietaj ze do e46 oryginalne radia po ibusie to tylko chyba trzy z multi dzialaja
 
 
Gover 



BMW: e36
Imię: Krzysztof
Silnik: m52b25
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 13 razy
Wiek: 20
Dołączył: 21 Paź 2013
Posty: 132
Skąd: Szczytno
Wysłany: 21-03-17, 21:10   

Q-bak napisał/a:
Gover napisał/a:
Marcas możesz na próbę podłączyć przewód od tempomatu z przewodem od ibusa i do tego dopiero adapter, u mnie w takiej sytuacji adapter działa, lecz nie działa do końca tak, jak powinien. Może da się oszukać adapter dając jakieś konkretne napięcie na szyne ibus.

Q-bak znalazłeś ibus pod kierownicą? Jesteś pewien, że mówisz o e36? Z schematów i kilku sprawdzonych już e36 wiem, że przewód w pinie nr 7 kostki radia idzie pod kierownicę i tam się kończy nie podłączony do niczego. Wiem też, że radio do e36 obsługujące multifunkcje działa podłączone bezpośrednio do kierownicy, więc pewnie żadne e36 ibusa nie posiada.


Jest za to filmik na youtube filmik, na którym gościu pokazuje działające multi z radiem alpine w e36, czyli się da. Może ktoś podejmie się stworzenia takiego adaptera specjalnie do e36? Mój nie działający bez szyny ibus z samochodu jest firmy connect 2.

Obrazek


No jestem pewien bo podlaczalem w swojej e36 ostatnio multi :p zasilanie po stacyjce i multi do ibusa. Szukalem tak ze z pinu numer 7 w radiu szukalem pod kierownica kabla, ktore jak zewre na czujniku to bedzie obwod. Byl taki jeden (czyli jeden miernik w pin, jeden pod kierownice) i zapikalo ze jest obwod. Tam sie wpialem z multi i dziala. Pamietaj ze do e46 oryginalne radia po ibusie to tylko chyba trzy z multi dzialaja


Wiesz może w takim razie, skąd od idzie do tego radia? Bo mój zaczyna się w kostce radia, a kończy się nad nogami.
_________________
Nie dziękuj, kliknij pomógł :ok:
 
 
 
Q-bak 


Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 20
Skąd: Pomorze
Wysłany: 22-03-17, 19:41   

Prawde mówiąc nie wiem. Gdzieś tam znikał w wiązce. Rozumiem że jak się w niego wpiąłeś to nie działa multi ? Aż mi się troszke wierzyć nie chce. Sprawdziles zasilanie, polaczenia oraz czy multi dziala ?
 
 
Gover 



BMW: e36
Imię: Krzysztof
Silnik: m52b25
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 13 razy
Wiek: 20
Dołączył: 21 Paź 2013
Posty: 132
Skąd: Szczytno
Wysłany: 22-03-17, 23:55   

Pewnie, brakuje tylko sygnału z ibusa. Gdyby moje e36 go posiadało fabrycznie, już by wszystko ładnie działało. Masz może możliwość sprawdzenia, gdzie mniej więcej idzie ten przewód? Może masz zmieniarkę i idzie prosto do niej?
_________________
Nie dziękuj, kliknij pomógł :ok:
 
 
 
Michaś 523i 



BMW: e39 523i Touring
Imię: Daniel
Silnik: Michaś
Nadwozie: Touring
Wiek: 36
Dołączył: 24 Maj 2011
Posty: 753
Skąd: EPA
Wysłany: 24-03-17, 10:31   

kolega coś strasznie mącisz tutaj

podpinasz do kierownicy wg schematu

i nie ma że boli musi działać
czasem spotkałem się że pin w radiu był pod 4

adaptery są potrzebne do radii które nie obsługiwały sygnałów sterujących
więc może pokaż jaki sprzęt chcesz sterować

i jeszcze na koniec
Pamiętaj że podświetlenie = zasilanie więc jak podłączysz "po podświetleniu" to multifunkcja będzie działać tylko "na światłach" (i nie będzie działać jak masz mocno ściemnione podświetlenie).
ponieważ w e39/e38 podświetlenie jest po i-busie a sygnał wyjściowy jest w przełączniku świateł



temat jest na poziomie 2 w skali 1-10
_________________


Alte Schule
  
 
 
Gover 



BMW: e36
Imię: Krzysztof
Silnik: m52b25
Nadwozie: Coupe
Pomógł: 13 razy
Wiek: 20
Dołączył: 21 Paź 2013
Posty: 132
Skąd: Szczytno
Wysłany: 24-03-17, 17:48   

Michaś 523i napisał/a:
kolega coś strasznie mącisz tutaj

podpinasz do kierownicy wg schematu
[url=https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ac7243c961cc.jpg]Obrazek[/url]
i nie ma że boli musi działać
czasem spotkałem się że pin w radiu był pod 4

adaptery są potrzebne do radii które nie obsługiwały sygnałów sterujących
więc może pokaż jaki sprzęt chcesz sterować

i jeszcze na koniec
Pamiętaj że podświetlenie = zasilanie więc jak podłączysz "po podświetleniu" to multifunkcja będzie działać tylko "na światłach" (i nie będzie działać jak masz mocno ściemnione podświetlenie).
ponieważ w e39/e38 podświetlenie jest po i-busie a sygnał wyjściowy jest w przełączniku świateł



temat jest na poziomie 2 w skali 1-10


Uwierz mi, że gdyby wystarczyło podłączyć zasilanie pod przyciski i sygnał z kierownicy poprowadzić do samego radia, to już by działało. Radio to Alpine cde180rm. W temacie elektroniki coś tam potrafię, więc podłączenie tego nie jest dla mnie problemem. Problemem natomiast jest to, że bez sygnału z samochodu adapter nie działa. Ze starej instalacji radia zrobiłem taki prosty tester, zasilanie radia, adaptera i kierownicy podłączyłem do jednego przewodu. Masy tak samo. Przewód ibus podłączyłem do adaptera, pin 7. Idę z takim zestawem do e36, podłączam plus i masę do wtyczki radia-radio gra, multi świeci a adapter nie działa. Wykonuję tą samą czynność z tą różnicą, że podłączam to w ten sam sposób do e46. Dalej nie działa. Podłączam pod pin nr 7 w kostce radia w samochodzie trzeci przewód, ten do którego podłączony jest ibus z multi i z adaptera, w tym momencie zaczyna wszystko działać. Ot cały problem :)
_________________
Nie dziękuj, kliknij pomógł :ok:
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Forum www.bmw3er.pl powered @ 18.01.2008
Kontakt: bmw3er@bmw3er.pl
Strona wygenerowana w 0,88 sekundy. Zapytań do SQL: 14